Ползи за здравето от гледането на изкуство

ное. 9, 2022 | Изкуство

Всички обичаме изкуството. Всички му се възхищаваме. Независимо дали посещаваме изложби, галерии, музеи, или просто му се наслаждаваме в комфорта на собствения си дом, изкуството ни носи не само удовлетворение, но и задоволява вътрешните ни, по-изтънчени душевни потребности. Знаете ли, че зад подсъзнателното ни привличане към изкуството стои сложен букет от научно обусловени причини за това? Освен всичко, това увлечение има доста ползотворен ефект върху здравето ни.

Въздействие върху психиката

Съзерцаването на произведение на изкуството позволява на ума да се успокои, докато се опитва да си обясни изобразеното. По този начин се постига състояние близко до медитативното. В такива моменти човек може напълно да забрави житейските си несгоди, както и заобикалящата го среда. Това специфично състояние на ума, може да подейства като „умствена детоксикация“, вид прочистване на съзнанието, което от своя страна е изключително освобождаващо, опосредстващо мисловните процеси и отключващо механизми на щастие.

Гледането на красиви картини с пейзажи има подобен ефект върху психиката и организма, като реално прекарано време сред природата. Времето в компанията на произведения на изкуството, може да подобри настроението ви, да ви накара да забавите темпото и да ви настрои на релаксираща вълна, като своевременно да ограничите щетите от забързаното ежедневието. Изкуството, намалява стреса, което от своя страна води до подсилване на имунната система, а от там и до усещане за щастие.

Различни проучвания сочат, че арттерапията е естествен начин за лечение на тревожност и депресия. Но ако създаването на изкуство и креативността не са вашата стихия, то същият благотворен ефект ще постигнете с разглеждане на произведения на изкуството. Освен това, визуалното изкуство има противовъзпалителен ефект. Проучване на Калифорнийския университет в Бъркли доказва, че изкуството предизвиква положителни емоции, които намаляват протеините, причиняващи възпаления в организма.

Гледането на картини повишава мозъчната активност

Сега науката практически доказва това, което любителите на изкуството много отдавна чувстват и знаят. Изследванията в областта на невроестетиката потвърждават, че изкуството всъщност е полезно за мозъка. Наблюдавайки реакциите и емоциите на отделни индивиди, предизвикани от директното въздействие на  предмети на изкуството, учените стигат до извода, че картините могат да стимулират критичното мислене, да опосредстват съпоставянето на поведенчески модели, да спомагат процеса на вземане на решения, генерирането на идеи и др..

Изкуството може да ви помогне да се излекувате емоционално

Разглеждането на изкуство също така ни помага да изследваме скритите си емоции и отдавна забравени преживявания и ни позволява да се излекуваме, казва психологът и поет Джоан Кусак Хендлър. “Докато активното участие в създаването на изкуство включва творческо изразяване на това, което човек чувства, било то съзнателно или несъзнателно, то така и участието в чуждото преживяване и изкуство ни помага да получим достъп до тези чувства в нас самите,” обяснява Д-р Хендлър.

Външно изразените емоции на друг човек могат много да ни помогнат да разпознаем собствените си вътрешни демони. Тяхната борба е наша борба и това осъзнаване може да ни накара да видим, че в крайна сметка не сме толкова различни от другите, както и че другите могат да се припознаят в нашето страдание.

Друго проучване, публикувано в „Journal for Organizational Psychology“, установява, че настроението се повишава при разглеждане на картини в стил абстрактен романтизъм, както и че това спомага за намалява на средната продължителност на болничния престой. Изкуството ускорява следоперативния възстановителен процес.

В допълнение, съзерцаването на красиви картини увеличава притокът на кръв към мозъка, подобно на ефекта от гледането на някого, когото обичаме. Според изследване на Университетския колеж в Лондон. “Когато гледате изкуство – независимо дали е пейзаж, натюрморт, абстракция или портрет – се активира същият този център на мозъка, който се свързва с усещането за  удоволствие”, казва невробиологът професор Семир Зеки, Ръководител на изследването.

Да обградите себе си и близките си с изкуство е акт на обич и загриженост. Обич към тях и към самия себе си. Изкуството не само може да успокои ума и душата, когато те се нуждаят от това, но и да подобри начина ви на живот, като повиши цялостното излъчване на дома ви.

Нека изпълним домовете си с красиви предмети, за да можем всички да се възползваме от благотворното им въздействие!

Източници:

Mozayeni, Simin, Maryalice Citera, and Parisa Amirmostofian. 2020. “Cost-Benefit Analysis of Mood Uplifting Paintings in Hospitals”. Journal of Organizational Psychology 20 (1). https://doi.org/10.33423/jop.v20i1.2757.