Мичо Димитров

Накратко за артиста

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Учи цигулка при Росица Диамандиева, Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. Печели Първа награда и Голямата награда на конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, два златни медала (цигулка и камерна музика) на Републиканския фестивал в София. Учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”– София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов (1974 – 1980). Лауреат на конкурсите „Чайковски“ (1978) и „Крайслер“ (1979), след което специализира при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол“ в Лондон и завършва с най-високото отличие „Concert Recital Diploma – Premier Prix“. Отличен е с наградата на фондацията „Майра Хес” – Myra Hess Trust Prize (1980 – 1983).


През 1983 г., по покана на диригента Добрин Петков, поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. От 1988 г. живее и работи в Нидерландия. Там става ръководител на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Нидерландското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. 


От 2012 г. Проф. Мичо Димитров започва да рисува. Първата самостоятелна Изложба е в Пловдив през 2013 година. Оттогава има 26 солови експозиции в София, Пловдив , Кърджали, Смолян , Хасково, Стара Загора.Излага 3 пъти в Европейския Парламент в София. Има над 1200 картини и графики, реализирал е 13 самостоятелни и е участвал в пет общи изложби в България, Нидерландия и Франция.

Творби от Мичо Димитров

Отзиви за Мичо Димитров.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *