Петър Бояджиев

Накратко за артиста

Петър Бояджиев е канадски визуален артист от български произход и независим дизайнер, който живее и работи в Монреал от 1993 г. насам. Има магистърска степен по изящни изкуства и дизайн в Националната художествена академия в София и след 25 години артистична практика в цяла Европа в области, свързани с публичното изкуство и интегрирането на изкуствата в архитектурата, интересите му го накараха да продължа специализацията си по компютърна графика и дигитални изкуства.

През последните 15 години създава концептуални образи.

Вдъхновение

В работата си се интересува от визуален дискурс, съчетаващ физически реализъм и поетична образност.

Вместо да тренира окото си върху различни обекти, предпочита да изследва един обект от всичките му аспекти, докато не бъде открит нова перспектива. След това, чрез аналогия, се подсилва новата идея. Неговите изображения наслагват очакванията на зрителя, като винаги осигуряват незабавен смисъл, като същевременно предлагат предвиден подтекст от втора степен.

Зрителят се ангажира с упражнение за заместване отвъд фигуративния обект към нова рамка на ума. Ролята на зрителя е да възстанови тази интерпретация.

Медиум

Mix Media Acrylic, 3D изображения и други цифрови носители са идеални за него поради способността им да въвеждат реалното и въображаемото в директен контакт.

Цели

Петър търси визуален дискурс, съчетаващ физически реализъм и фигуративни образи, за да ангажирам критично зрителя. Чрез работата си се опитва да общува с публиката в по-широк мултикултурен контекст. Чрез игрива аналогия се стреми да интерпретира ежедневното ни състояние.

Творби от Петър Бояджиев

Отзиви за Петър Бояджиев.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *