Тасим Кадрия

Накратко за артиста

Tасим Кадрия е професионален художник и твори повече от 40 години! Роден e в Слупчане, Република Северна Македония. През 1984 се дипломира в Педагогическата академия на университета “Свети Климент Охридски”, гр. Скопие, в класа на проф. Ристо Калчевски.

“Като всеки художник с изразена индивидуалност и аз претворявам един свят, в който вярвам, и който е част от съвременната култура. Винаги грижливо изобразявам в картините си последователната реалност на природата, търсейки в нея както същината и смисъла на живота, така и на поезията, извираща от душата ми. Изобразителното изкуство черпи идеи от извора на бита и неговия образ. Като професионално вдъхновение за моите творчески реализации е фигуративната провокация и красотата на природата,” споделя Тасим.

“В творчеството си винаги се опитвам покрай богатата палитра на цветовете, изчистените линии и другите елементи в рисуването, да присъства и материята в многобройните й варианти, но не като доминиращ елемент, а като допълнение и образност на композицията. Ритмичното движение на дребните форми в картините създава структурна градация и една хармонична чувственост на цветовете и нивата в композицията. На зрителите давам възможност интуитивно да навлязат в един просторен хоризонт, да се срещнат с нещо нереално и в същото време достатъчно реално от гледна точка на човешката носталгия и оцеляване, на човешката мъка и радост…”

– Тасим Кадрия

Творби от Тасим Кадрия

Таня Павлова
Websika
Изключителен талант

Творецът Тасим Кадрия е един от най-добрите пейзажи стил, които съм срещала. Неговите творби излъчват много положителни емоции. На първо място безгранична любов към светлото в живота, жизнерадост, копнеж към щастието и свободата на духа, идеал към съвършенството. Обгръщат те и те закрилят, дават ти криле, сила и вдъхновение.

9 месеца преди

Отзиви за Тасим Кадрия.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *