Венцислав Щърков

Накратко за артиста

Венцислав Щърков се занимава с иконопис повече от 40 години. Завършва Художествената гимназия в гр. София през 1972 г., а след това и Университета “Св. Кирил и Методий” със специалност “стенопис”. Венцислав твори в ателието си, на красивата “Самоводска чаршия” във Велико Търново, до 2020 г., където радва туристи от цял свят. Ценители на уникалните му икони има в Европа, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, Австралия, Индия, Япония и Корея.

Най-голямата частна колекция от негови икони (76 на брой) се намира в Нешвил, щата Тенеси, САЩ и са собственост на Д-р Ричард Бюкянън. Друга колекция, от 18 негови икони, се намира в Ню Йорк и са също собственост на частен колекционер. Венцислав има участие в изложби, както в България, така и в чужбина, включително в Англия и в Белгия. Изнесъл е лекции по иконопис на корабите “Дунав турс” и “Атлантик турс”, за туристи от цял свят.

Преди години клиент на Венцислав е владиката на Методическата църква в Корея – пастор Хамартолос. Той много харесва неговите икони и с течение на времето стават добри приятели. Венцислав посещава Корея през 2007 г. по покана на Методическата църква. Живее там в техен манастир, където запознава монасите с тънкостите на иконописта. Корейските домакини организират програма която дава възможност на Венцислав да обиколи Корея, включително посещение в университета по славянски филологии, където се изучава и българска филология. Изнася лекция по технология на иконописта в Методическия университет в Сеул.

След завръщането му в България, Венцислав поддържа връзка с двама пастори от Корея, които остават негови ученици в продължение на 2 години. Те се завръщат в Корея като много добри иконописци, благодарение на учителя си и старанието им.

Творби от Венцислав Щърков

Отзиви за Венцислав Щърков.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *