Може ли изкуството да бъде добра инвестиция?

май 3, 2023 | Изкуство

Независимо дали харесвате големите абстрактни картини на Марк Ротко или не, няма съмнение, че те са ценни. През 2012 г. едно платно на Ротко достигна рекордната цена от 87 млн. долара на търг. Неотдавна колекция, включваща други американски абстрактни експресионисти, включително една творба на Вилем де Кунинг и една на Джаксън Полок, постави нови рекорди. Колекцията беше продадена за 500 млн. долара в една от най-скъпите частни сделки с изкуство в историята.

Посетете BG Crafts Gallery и открийте оригинални картини, уникални скулптури и дърворезби, както и други произведения на съвременни български артисти!

“Оранжево, Червено, Жълто,” 1961, продадено от Christie’s. Image credit: Stan Honda/Agence France-Presse — Getty Images

Такива многомилионни сделки са в състояние да привлекат някои опортюнистични инвеститори, които за първи път навлизат на пазара на изкуство. Но както инвестиционните експерти, така и кураторите на изкуство предупреждават бъдещите инвеститори, които обмислят този потенциален клас активи, да внимават. Инвестирането в изкуство не е за хора със слаби сърца.

Пазарът на произведения на изобразителното изкуство продължава да процъфтява. Изглежда, че всеки ден се поставя поредният аукционен рекорд за “най-високата цена, плащана някога”.

Пазарът на изкуство е непостоянен и няма гаранции за доходност, но с малко работа и предвидливост можете да напълните дома си с картини, които могат да се окажат достойни активи в бъдеще.


Знаете ли, че…?

Висококачествените копия на оригинални творби са известни като жиклета. Колкото по-рядко е едно произведение на изкуството толкова по-ценно е то.

Гравюрите и плакатите обикновено са лесно различими с просто око от оригиналите.

Много хора, които купуват картини, не ги препродават никога повече. Този факт може до голяма степен да изкриви прогнозите за стойността на дадени произведения на изкуството.

Най-добрият начин за продажба на вашата колекция на приличнa цена е с помощта на аукционна къща, специализиранa в продажба на произведения на изкуството. Обичайното комисионно възнаграждение при продажба на търг е около 5-25% от продажната цена. Ако продавате сами през сайт за аукциони, разходите са по-малки.

Изкуството е дългосрочна инвестиция и, макар че пазарът на изкуство може да бъде стабилен или да показва голяма възвръщаемост на инвестициите по време на икономически подем, това е един актив, чиято стойност може бързо да спадне в периоди на рецесия.  

Оригинални идеи: Картини и жиклета

Влизате в галерия и се влюбвате в картина на стойност 5,000 долара, но не можете да преглътнете цената. Собственикът на галерията ви показва селекция от творби на същия художник за скромните 500 долара, като ви обяснява, че произведенията са жиклета. Жикле е машинно изработен принт, репродукция, отпечатана върху фина хартия или платно, с цвят,  детайл и релеф, които могат да съперничат на оригинала. Но жиклето все пак си остава копие.

Колкото по-рядко е едно произведение на изкуството, толкова по-ценно е то. Така че оригиналът винаги ще струва повече от репродукцията. Макар че едно жикле може да бъде описано и квалифицирано, като “с музейно качество” или “архивно”, а продавачът може да се похвали със сертификат за автентичност, то никога няма да бъде толкова ценно, колкото оригинала. Някои художници и оценители смятат, че жиклетата са за начинаещи колекционери.

Все пак не може да се отрече, че едно жикле прави изобразителното изкуство достъпно за много любители на изкуството и макар че сертификатът не придава голяма стойност на репродукцията, оригиналният подпис и особено приложена допълнителна информация (оригинална рисунка, направена от художника, като жикле) могат да повишат бъдещата стойност.

Разбира се, може да чуете разкази за това, че жиклета са гордо изложени в такива благородни институции като Британския музей и Музея на изкуствата “Метрополитън”, но произведенията, които се съхраняват в тези колекции, са лимитирани серии от Iris Print цифрови изображения или цифрови манипулации , като “Гнездо и дървета” на Кики Смит в “Метрополитън” напр. Те не са репродукции на оригинални картини.

Untitled (Nest/Trees), 1997, Stewart S. MacDermott Fund, 1999, The Met

Музеите обаче продават жиклета на шедьоври, за да генерират приходи. Тези жиклета, макар и да радват окото и душата ви, няма да ви донесат никакви бъдещи приходи.

Принтове и постери

В средата на XIX в. компанията Currier & Ives внася изкуството в домовете на американците със своите масово произвеждани постери. През първата половина на XX в. една четвърт от домовете в САЩ са украсени с принтове на художника Максфийлд Париш.

Тези изображения са предшественици на плакатите, които днес се продават в търговските центрове и музейните магазини. Плакатите, подобно на жиклетата, ви дават достъп до шедьоври на изкуството, но плакатът не е с качеството на други копия на изобразителното изкуство, който може да бъде под формата на ръчно направен ситопечат, литография или отпечатък, направен посредством дървени гравирани блокчета.

Най-скъпата картина, продавана някога, е “Salvator Mundi” на Леонардо да Винчи, която на търг е оценена и продадена за 475 млн. долара.

Photo Credit: Deutsche Presse-Agentur GmbH

Много често оригиналният отпечатък, под формата на картина, може да се различи от постер отпечатък с просто око. В някои случаи, обаче, може да ви е необходима лупа или увеличително стъкло. Процесът на офсетов печат оставя малка точкова матрица върху хартията.

Няколко фактора определят стойността на дадено произведение – тиражът (т.е. броят на отпечатъците, които художникът прави от едно произведение), значимостта на произведението, състоянието на отпечатъка и дали той е подписан и номериран от художника.

На пазара на отпечатъци стойността се определя от рядкостта. Малкият тираж от лимитирани отпечатъци е по-ценен от масово произвежданите изображения. Дори първите копия на отпечатъка имат по-голяма стойност от всичко последващи (например № 10 от 100 е много по-ценно копие от № 80 от 100).

Продажба на вашата инвестиция в изкуство

Много хора, които купуват картини, в крайна сметка не ги продават. Когато една картина се продава на търг, това често се случва, защото собственикът на творбата смята, че тя ще привлече добър купувач и ще се продаде на добра цена. Цените на които се търгува на аукционите, оказват влияние върху цената на над 40% от препродадените произведения на изкуството, а някои експерти смятат, че само 0,5% от закупените картини някога се препродават.

Ако на стената ви виси истинска находка и сте готови да се разделите с нея, най-добрият ви шанс да получите добра цена е да я продадете през аукционна къща. Дължимите комисиони са около 5-25 % от продажната цена за продажба на търг. Интернет сайтовете за търгове, тип  “Направи си сам” обикновено взимат по-малки комисиони.

Все пак изкуството е дългосрочна инвестиция и макар че пазарът на изкуство може да бъде стабилен или дори да обещава гигантска възвръщаемост на инвестициите по време на подем, той е актив, който лесно може да намали стойността си в периоди на рецесия.

Последни съвети за инвестиране в изкуство

Собствениците на галерии ще ви кажат, че купуването на изкуство е емоционално решение, но не се поддавайте на тази реплика, ако гледате на изкуството само като на инвестиция.  Проучете всички живи художници, които привлекат вниманието ви, научете повече за тяхното образование, поръчките им и изложбите им.

Посещавайте редовно музеите, галериите и културните институции във вашия регион, за да можете да разпознаете потенциалните развиващи се творци. Търсете качество и не купувайте нищо в лошо състояние. С малко усилия може да се сприятелите със следващия Ротко или да откриете изгубен шедьовър, който струва милион.

Как да започна да инвестирам в изобразително изкуство?

За да започне да инвестира в изобразително изкуство, човек може да посещава онлайн търгове, да посещава панаири на изкуствата, да инвестира в акции, и да купува изкуство чрез онлайн галерий.

Посетете BG Crafts Gallery и открийте оригинални картини, уникални скулптури и дърворезби, както и други произведения на съвременни български артисти!5 СЪВЕТА ЗА ИНВЕСТИРАНЕ В ИЗКУСТВО

Купувайте това, което ви харесва
Произведенията на изкуството, които закупите, най-вероятно ще бъдат изложени в дома или офиса ви в продължение на години. Преди всичко се уверете, че ви харесва.  

Проучете изкуството и художниците
Посещавайте художествени галерии, музеи, панаири и ателиета на художници, за да определите какво ви харесва и да придобиете представа за пазарната стойност на изкуството. Четете художествени критици, за да откриете изгряващи творци, и преглеждайте цените на произведенията на изкуството от аукционните къщи.

Установете контакти
Изградете връзки със собственици на галерии, художествени критици, художници и други колекционери, за да се образовате.

Игнорирайте модата
Купувайте произведения на изкуството въз основа на качеството им, а не на тенденциите. И си напишете «домашното» предварително, за да знаете произхода на изкуството, което разглеждате.

Не се ограничавайте
Произведенията на изкуството могат да приемат много форми извън платното. Обмислете възможността да инвестирате в други формати, като например фотографии, костюми и археологически предмети.

Добра инвестиция ли са произведения на изобразителното изкуство?

ДА, инвестирането в произведения на изобразителното изкуство може да бъде добра идея, но е малко рисковано.

Изкуството, което е рядко и автентично, е по-ценно и особено ако е оригинал, а не репродукция.

Изкуството и художниците идват на мода и излизат от нея, така че времето също винаги е фактор.

Имайте предвид, че закупуването на произведения на изкуството е свързано с допълнителни разходи, като например разходи за съхранение, застраховки, комисиони и данъци, за поддържане на изкуството в добро състояние и реставрирането му.

В заключение, слушайте сърцето си и разчитайте на шестото си чувство. Каним ви да изберете следващото си произведение от BG Crafts Gallery.