Изкуство и занаяти в България – част I

фев. 6, 2023 | Изкуство

България, официално Република България, е държава в Югоизточна Европа. Разположена на източните Балкани, граничи с Румъния на север, Сърбия и Северна Македония на запад, Гърция и Турция на юг и Черно море на изток. Шестнадесетата по големина страна в Европа с територия 42 855 кв. мили. София е столица и най-голям град. Други големи градове са Пловдив, Русе, Варна и Бургас.

България има какво да предложи – естествен мост между Изтока и Запада, предлага естествен букет от кулинарни, културни и природни богатства едновременно и от Изтока и от Запада.


БЪЛГАРСКИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ

България има богата традиция в изкуствата и занаятите. Всеки регион е известен с различни и уникални занаяти, техники и предмети на занаятчийството. Проследявайки занаятчийските традиции, можете да научите за обичаите и вярванията на местните хора, както и за живота на българския народ през вековете.

Накратко, ще обърнем внимание на традиционните форми на изкуство, архитектура, керамика, дърводелство, дърворезба и др. Ще научим повече за българската шевица. За това как българките са изразявали своите чувства и вярвания и как са изобразявали красотата около себе си само с помощта на игла за шиене и шарени конци.

Ще посетим виртуално Орешака – популярен празник на традиционните занаяти и ще направим виртуално пътуване до парк-музей Етъра край Габрово, голям и оживен етнографски комплекс. Във Велико Търново ще наблюдаваме как майстори създават православни икони! Пътувайки из българските градове ще посетим най-величествените църкви и стари сгради. Освен това, по време на нашата виртуална обиколка и запознаване с традиционните занаяти ще има достатъчно време и възможности да си набележите уникални сувенири.

Photo Credit: etar.bg

Посетете BG Crafts Gallery и открийте произведения на съвременни български артисти!


БЪЛГАРСКА КЕРАМИКА

Българските грънчари са добре известни с уменията си. Техните творби са не само ценни сувенири, а напълно използваеми произведения на изкуството. В миналото Троян, Габрово и Тетевен са били известни центрове на грънчарството.

Photo Credit: Oreshaka Fest


Гравирането, или изчертаването на прави линии върху керамични предмети, е било обичайно занимание от стари времена. На по-късен етап това изрисуване с многоцветните шарки, които украсяват глинени посуда, гърнета и кани, произведени от българските грънчари, се превръща в традиционно изкуство.

Photo Credit: Oreshaka Fest


БЪЛГАРСКА ИКОНОПИС


Иконописта е занаят и изкуство с много последователи. За начало на иконописната школа се счита  приемането на християнството в България през IX и X век. Пътувайки през вековете, се превръща в традиция, достигнала своя връх през Второто българско царство. Първоначално, характерен за българските икони е аскетизмът. В течение на времето, българските икони започват да стават все по-реалистични, лицата все по-живи и се появяват пейзажи, който оформят фона. Въвеждат се тежки корони и барокови тронове, а цветовете стават по-живи и по-ярки. Градове като Трявна, Банско и Самоков са основни центрове на иконописта.


ДЪРВООБРАБОТВАНЕ И ДЪРВОРЕЗБА

Дървообработването и дърворезбата винаги са вървели заедно с производството на основни елементи от мебелировката на дома, производството на прибори за хранене и готвене. За да ги направят по-интересни и привлекателни, майсторите са ги украсявали с дърворезбовани елементи. Дори овчарските геги били изящно украсени.

Photo Credit: Oreshaka Fest


Сандъците за багаж и чеиз в българските домове, детските люлки, креватите и детските креватчетата са били богато украсени с мотиви, вдъхновени от чудесата на природата, включващи флорални елементи и обикновено били изработени от мъжа в  домакинството. Всички дървени лъжици, столчетата и различните музикални инструменти, били богато покрити с резбовани шарки, които превръщат всеки дървен предмет в домакинството в произведение на изкуството. Тревненската школа в малкото градче Трявна, в полите на Стара планина, неизменно е било и е център на дърворезбата.

Photo Credit: etar.bg


БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА


Българската шевица се характеризира с широко използване на геометрични форми. Те са подредени по подгъва, деколтетата и ръкавите на традиционните облекла, покривките за маса и кърпите за покриване на главата. Разположени са така, че да образуват непрекъснати цветни линии, които добавят водопади от цветни преливки към белите ризи, дрехи и декорации за дома. Флоралните мотиви присъстват навсякъде в българската шевица, тъй като природата винаги е била основен източник на вдъхновение.

Photo Credit: BGNES


ЗЛАТАРСТВО И КОВАНЕ НА ЖЕЛЯЗО

Занаятите и изкуствата в България са свързани и със златарството и коването. Медникарството произвеждало казани, джезвета и разнообразни съдове, които били старателно оформяни и украсявани. Докато медните предмети за ежедневна употреба са били декорирани, за да добавят красотата в ежедневието, златарството и коването на желязо били посветени изцяло на декорирането и добавянето на усещане за уникалност и лукс. Златарите залагат на традициите от времето на древните траки, като са ги доразвили през вековете и са добавили нови растителни елементи и геометрични форми.

Photo Credit: etar.bg


ТЪКАЧEСТВО И КИЛИМАРСТВО


От векове българките са изкусни тъкачки. Те са  създали специфични шарки, мотиви и цветови комбинации, закодирали магията на вярванията. Производството на килими има дълга история – датира от IX век. В големите центрове на килимарството, като Котел и Чипровци, занаятът продължава да се развива.

Photo Credit: ethnograph.info


ПЛЕТИВО


Плетенето и цялостната обработка на вълната (от добиването на суровата вълна до крайното изделие) винаги са били традиционни занимания за българина, което е вследствие на преобладаващо селското население и селския живот в страната преди Втората световна война. Дори днес, всяко домакинство разполага с игли и куки за плетене.

Photo Credit: Boiana-mg 


Навремето момичетата са се учели да плетат от съвсем малки. Колкото по-големи майстори на плетивото и ръкоделието, толкова по-големи са били шансовете им за задомяване и намиране на «добър» мъж.

Photo Credit: Desislava Semkovska

Плетенето е било и все още е добър повод за срещи и тема за разговор на по-възрастните жени. Когато жените се съберат да си поприказват и поклюкарстват, обикновено плетат чорапи или нещо друго за внуците и семействата си.

Последвайте ни за повече информация: BG Crafts Gallery