Какво трябва да знаем за аранжирането на изкуство?

ян. 30, 2023 | Изкуство

Всеки от нас харесва стилно аранжирани стени с красиви, умело подредени произведения на изкуството. Изкуството може не само да задоволява сетивата ни, като ни кара да се чувстваме приятно, но може да бъде и отличен начин за добавяне на цвят и индивидуалност във всеки дом.

За разлика от мебелите, картините позволяват да създадете стилно впечатление, без да правите компромис с мястото и пространството. Изкуството може да бъде отлично средство за подсилване на ефекта от интериорния дизайн, когато не ви стига място да се развихрите. Въпреки всичко казано и написано, когато се стигне до решение как да подредите и окачите вашите произведения на изкуството, нещата стават доста по-трудни, отколкото изглеждат на пръв поглед.

Как да решите кое къде трябва да застане? Когато става дума за стена, покрита с картини, подобно на стена в галерия, как можете да сте сигурни, че вашите произведения на изкуството са съвместими? Как да сте сигурни, че изглеждат добре заедно? Откъде изобщо да започнете?

В това кратко ръководство ще отговорим на всички ваши въпроси относно това как да подредите вашето изкуство. Ще разгледаме основните правила за аранжиране, както и някои съвети за подредба на вашата колекция, така че изкуство да може да внесе хармония, и да създаде неповторима атмосфера в дома ви.

Да започваме!

Артист: Диана Dezir

Изкуството на правилното аранжиране: Основни правила

Знаем, че когато стените са украсени с картини, това придава допълнителна елегантност на помещението.

Въпреки че на пръв поглед това изглежда лесно, красивата и хармонична подредба на произведения на изкуството не е никак лесна работа.

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, когато се захванете с деликатния процес на “обличане в изкуство” на вашите стени. Някои може да са по-очевидни от други, но смятаме, че успяхме да съберем някои полезни съвети за това как да се справите с всичко това правилно.

Независимо дали искате да създадете уникална композиция от произведения на изкуството или да окачите само една картина, полезно е да спазвате тези прости правила.

Характеристики на успешна арт аранжировка:

• Консистентност по отношение на размера

• Съгласуваност на формата

• Линейно разположение

И така, нека преминем през тези основни правила. Първо, най-добре е винаги да вземете предвид размера на произведенията на изкуството, снимките, картините или предметите в рамка, с които разполагате. Произведението трябва да пасва на избраната стена: ако е прекалено голямо няма да бъде видяно и възприето правилно, ако е твърде малко ще потъне в заобикалящата го среда.

Когато избирате произведение на изкуството за конкретно пространство, първо трябва внимателно да проучите зоната, която искате да декорирате. Визуализацията е тайната на успеха. Отделете време, за да прецените как всяко произведение, отделно, би взаимодействало със заобикалящата го среда. 

Артист: Симеон Кръстев

Внимателното разглеждане на стената трябва да бъде придружено от внимателно проучване на стаята, в която се намира, а стаята, като част от цялостното пространство – знаете, че стените не са изолирани елементи, винаги мислете за цялостната картина. Как всички компоненти ще се съберат и ще работят ли в хармония?

Всяка картина трябва да подхожда и да отразява стаята, на която в крайна сметка принадлежи. Декоративните детайли, като произведения на изкуството и картини, обикновено са едни от последните щрихи на интериорния дизайн, така че е полезно да ги добавите, едва след като сте проучили и обмислили в детайл цялостното пространство.

Вдъхновението може да дойде отвсякъде – форма, извивка, линия или рамка. Независимо дали искате да акцентирате на цвета на подовата настилка или върху нещо друго, тези първоначално вдъхновили ви елементи могат да бъдат в основата на всеки успешен проект.

Артист: Симеон Кръстев

Друг ключов елемент, когато решите да окачите картини, е да знаете на каква височина точно трябва да я поставите. Няма нищо по-лошо от произведение на изкуството, борещо се за място в пространството. Поставено твърде ниско или твърде високо би  нарушило естествения амбиент на стаята. Или още по-лошо: изобщо няма да бъде забелязано.

Артист: Диана Dezir

Когато става въпрос за поставяне на картини на стената, общото правило е, че идеалното позициониране на картината е такова, че централната й част да бъде на нивото на очите – приблизително 160 см от пода.

Въпреки това, правилата са създадени, за да бъдат нарушавани – идеалната височина на произведението на изкуството може да варира в зависимост от пространството, към което принадлежи, особено когато то е част от по-голяма композиция, подобно на излагане на творби в художествена галерия.

Как да смесвате и съчетавате вашите произведения на изкуството

Личният вкус винаги играе важна роля, но за да се постигне баланс на композицията, винаги помага да се идентифицира ключова тема, която обединява отделните произведенията на изкуството.

По принцип можете да изберете да комбинирате вашите картини в зависимост от – тема или стил, тип или доминиращ цвят.

Как да се справим технически с поставянето на стената

Когато окачвате картина, бъдете подготвени – винаги отделяйте възможно най-много време.

Уверете се, че имате лист хартия, молив, хартиен скоч, бормашина, рулетка, нивелир и отвертка. Подгответе си и хартиен плик, в който да пада прахът, докато пробивате.

Съвети и трикове

Купете малки кръгли филцови стикери и ги поставете в четирите ъгъла на задната част на рамката – това ще попречи на рамката да надраска тапетите или боята.

Как мислите, чувствате ли се добре подготвени да подредите картините си  у дома? Разгледайте нашите нови творби тук: https://bgcraftsgallery.com/en/tvorbi/