Магията на акварелните картини

ное. 29, 2022 | Изкуство, Художник

Акварелните картини са нещо уникално! Очарованието, което притежават е неоспоримо. Рисуването с акварелни бои дава възможност за много нежни и плавни преходи между цветовете. Именно това им качество прави тези картини доста вълшебни. Те имат способността да показват света през мека леща с ярки или прозрачни цветове, като понякога дори могат да изглеждат като сън в движение. Едно майсторско произведение на акварела може дори да изобрази хора и пейзажи по изумителен реалистичен начин.

Разгледайте Акварели

Често по-красиви от реалният живот

Истинската магия, която притежават акварелите не идва от хиперреализма (въпреки че има творби, които са изключително реалистични). В по-голямата си част акварелните картини могат да пресъздадат най-фината, необяснима красота на нашия свят. Онова, което не може да се обхване с думи. Вълшебни моменти и магически гледки, които са отвъд това, което очите могат да видят. Те съдържат нещо допълнително, нещо специално.

Перспектива на артист: Ертан Алев 

“Акварелната техника сама по себе си е магия. Процес, в който през цялото време се бориш с водата, но тази борба е най-вълнуващата от всички техники за мен. Когато рисувам, аз се откъсвам от реалността и това усещане го имам само с акварела. От 2 години рисувам само акварели…не ми се рисува с маслени или акрилни бои, с които преди това рисувах. Емоцията при акварелната техника е неописуема, кратка и окончателна. Художникът трябва да рисува бързо, без да коригира много, много и връщане назад почти няма. 

Много често се случва да започна море, което в процеса на работа се превръща в горска поляна, както казах борбата с водата е много силна. Признавам си, че понякога се оставям тя да ме отведе в непознати места и така се раждат едни от най-хубавите ми картини – непринудени и невинни. Акварелистът е магьосник, който с няколко бързи замаха може да сътвори нещо красиво.  

Изглежда много лесно, а всъщност е доста трудно! Акварелът много често не се взима насериозно, много хора го свързват само и единствено с детските боички в началното образование и дотам. Не предполагат, че това е изключително трудна техника и материалите са висококачествени, т.е. те се запазват през годините непокътнати. Някой може и да се притесни, че акварелната рисунка ще избледнее или ще се промени през годините, но това е почти невъзможно, защото материалите са от висок клас. Аз лично предпочитам италианската хартия Фабриано Артистико, а боите ми са няколко марки – Sennelier (Франция), Rembrandt(Нидерландия), W&N (Великобритания), QOR (САЩ), PWC Shinhan (Koрея), Rosa (Украйна).”

Перспектива на артист: Добра Камбурова

“Акварелът е описван като магия, но в моите възприятия е далеч повече от това. Акварелната техника присъства активно в ежедневието ми близо две години, като преди него съм работила  с маслени , акрилни, темперни бои,както и в областта на рекламната графика. Той за мен е преди всичко уединение, едно много лично послание не само към света, но и към мен самата. Една сакрална акварелна изповед. Чувствителността и личните емоции са водещи когато става дума за акварел. В немалко случаи може да бъде като капризно дете, влюбена жена или един залязващ живот. Особено много си личи емоцията, не това какво е искал да ви каже твореца а какво е искал да ви накара да почувствате, съзрете, разберете… 

Обичам акварелите нарисувани на един дъх, без предварителна скица или претенция за нещо голямо. Акварелът е небе, една въздишка и сърце.

Съществуват различни начини за работа с акварелни бои,общото между тях е ,че почти не подлежат на поправка, което придава тази автентичност, ефирност,чар и същевременно трудоемкост… 

За да минимизирам до минимум следите от времето в работата си използвам висококачествени материали, памучна хартия и висок клас акварелни бои и пособия, Schmincke Horadam, Daniel Smith и Saunders Waterford.”

Акварелните картини са поезията на живописта

Подобно на велика поема, те могат да изразят нещо, което е много трудно да се обясни на логичния ум. Ето защо те дори не се опитват да общуват с него. Те знаят, че това е чужд език, език, на който говори само сърцето. Затова се опитват само да привлекат вниманието на сърцето. Само чрез него те могат да бъдат правилно разбрани.

Вода: магията на един класически елемент

Акварелните бои (както любезно гласи името им) използват вода, за да станат грундирани и готови за платното. Това означава, че всички качества на водата се прехвърлят върху боята. Течливост, нежност, гъвкавост, мекота. Това означава, че художникът може да ги включи в работата си, за да постигне невероятни резултати. Картините с високо качество имат богата атмосфера, която може да бъде дълбоко усетена и преживяна, сякаш сте там. Такива творби имат реалистични облаци, които приличат на леко движение, продукт на движещата се през платното вода. Оттенъците на цветовете им могат да се определят от количеството вода, въведено в сместа. Те могат да бъдат по-светли и прозрачни или по-тъмни и по-пълни. Различните комбинации обикновено се използват за ефекти. Наличието на множество слоеве върху платното с контрастни ефекти е това, което кара една картина да оживее.

Наличието на фините качества на водата означава също, че акварелните бои могат да се използват за различни видове картини. Чрез използването на тези бои по специфичен начин (минимални и/или контролирани движения на четката) могат да се постигнат някои много леки и приятни визуални ефекти. Те чудесно подхождат на абстрактния стил и минималистичния подход. В много нежни и женствени произведения често се използват подобни техники. 

Акварелът се счита за средство за майсторско рисуване. Един майстор може да накара картината да оживее. Той/тя може да направи така, че цветовете да изглеждат сияйни, да излъчват енергия и да предизвикват истинско чувство и емоция. Техните творби могат да ви напомнят за сън или за разглеждане на спомен в съзнанието ви. Такава е истинската магия на акварелните картини.