Най-известните картини и музеи в Европа

апр. 7, 2023 | Изкуство, Художник

Има произведения които са белязали историята на изкуството и са част от нашата култура. Най-важните произведения на изкуството от най-великите художници могат да се видят в най-добрите музеи в Европа.

Открийте шедьоврите на известни художници, като тези на Микеланджело, Вермеер, Леонардо да Винчи, Ботичели, Мунк, Мондриан, Пикасо и Ван Гог в нашата селекция от най-добрите дестинации в Европа за разглеждане на най-известните картини.

Пшенични поля с врани”, Винсент ван Гог

 Музей на Ван Гог, Амстердам, Нидерландия

Пшенични поля с врани” – Винсент ван Гог, 1890 г., Музей на Ван Гог, Амстердам, Нидерландия

Тази картина е една от последните творби на Ван Гог, преди да се самоубие. Може би това е последният пейзаж, който е нарисувал. Избира да сложи край на живота си именно тук. За някои хора гарваните символизират смъртта и неизминатите пътища, объркването.

В музея на Ван Гог в Амстердам, Нидерландия, се съхранява най-голямата колекция на Ван Гог в света, която включва 200 картини, 400 рисунки и 700 писма на художника. В него са представени и забележителни творби на съвременници на Ван Гог от импресионистичното и постимпресионистичното движение. В музеят се излагат скулптури на Огюст Роден, Пол Гоген, Едуар Мане, Клод Моне и Анри дьо Тулуз-Лотрек.

Композиция с голяма червена повърхност, жълто, черно, сиво и синьо – Пийт Мондриан

Gemeentemuseeum, Хага, Холандия

”Композиция с голяма червена повърхност, жълто, черно, сиво и синьо” – П. Мондриан, 1921 г., Gemeentemuseeum – Хага, Нидерландия

Пийт Мондриан със сигурност е един от най-значимите холандски художници. Свързан е с кубизма, експресионизма и импресионизма, но реално е белязал историята на изкуството с уникалното си творчество в областта на абстрактното изкуство.

Мондриан е роден в красивия град Амерсфорт (Нидерландия), а след това заминава за Париж, където се запознава с Пикасо и Брак. Връща се в Нидерландия малко преди Първата световна война.

Един от основоположниците на движението “De Stijl”, което означава “Стилът”.

Със своите 160 000 произведения на изкуството Общинският музей – Gemeentemuseeum в Хага, Нидерландия, е един от най-големите музеи за изкуство в Европа. Той разполага с изключителна колекция от модерно и съвременно изкуство, мода и декоративни изкуства. Той е и международният дом на Мондриан, като в колекцията му има 300 творби на известния холандски художник. Това е единственият музей, в който животът на Мондриан и неговият път към абстрактното изкуство се разгръщат пред очите ви. Творбите му са заобиколени от творби на прочути предшественици и съвременници като Моне, Пикасо и Кандински, както и от наследници като Франсис Бейкън и Луиз Буржоа.

„Герника“ – Пабло Пикасо

Център на изкуствата „Кралица София“

Reina Sofia Museum – Мадрид, Испания

“Герника, Пикасо” – 1927 г., Център на изкуствата “Кралица София” (Reina Sofia Museum) Мадрид, Испания

Пикасо е един от най-известните художници, вероятно защото успява да разчупи основните кодове на традиционните художествени школи.  Герника със сигурност е неговият шедьовър. Тази картина е спонтанна реакция на събитията от края на април 1937 г. – бомбардировката на испанския град Герника. Това кърваво деяние е извършено от нацистите и фашистите, но е поръчано от испанските националисти.

Пикасо започва да рисува тази картина 4 дни след бомбардировката. Картината скоро става известна и запознава света с ужасите на война в Испания и режима на Франко.

Музеят “Reina Sofia” отваря врати през 1990 г., за да покаже съвременното испанско изкуство и да го постави в международен контекст. Колекцията на музея се състои от повече от 20 000 творби от края на XIX в. до наши дни, пет процента от които са изложени в музея. Музеят притежава произведения на художници като Пабло Пикасо, Жоан Миро, Салвадор Дали, Жорж Брак и Франсис Бейкън.

„Булката и младоженецът на Айфеловата кула“, Марк Шагал

Музей “Център Помпиду” – Париж, Франция

“Булката и младоженецът на Айфеловата кула”, Марк Шагал, 1938-1939 г., Музей “Център Помпиду”, Париж, Франция

Картината изобразява голям бял петел, който понася художника и съпругата му, облечени в сватбени одежди към неопределено място, смесица между парижки и руски сгради и елементи. Младоженците са заобиколени от руски сувенири, музика, парижки живот и много животни. Вдясно на картината е изобразен родният еврейски квартал на двойката, който сякаш всеки момент рискува да се запали от пламъците на свещник, държан от обърнат ангел.

След първото си пътуване до Париж от 1911 до 1914 г. и участието си в болшевишката революция Марк Шагал (1887-1985) се премества в Париж заедно със съпругата си Бела. Виждайки признаците на предстоящата война през 1938-1939 г., Шагал рисува тази картина на едно крехко щастие.

В колекцията на Центъра Помпиду, най-голямата в Европа, могат да бъдат открити много емблематични произведения на модерното и съвременното изкуство. Музеят притежава повече от 120 000 творби, сред които може да (пре)откриете част от съкровищата на Център Помпиду – Василий Кандински, Фрида Кало, Жоан Миро, Анри Матис и др.

Импресия „Изгряващо слънце“ – Monet

Музей „Мармотан” – Париж, Франция

„Импресия, Изгряващо слънце“, Моне, 1872 г., Музей „Мармотан“ (Marmottan Museum), Париж, Франция

В музея „Мармотан” (Marmottan Museum) в Париж, Франция, се съхранява една от най-важните картини в историята на изкуството. Моне, който е отседнал със съпругата си в хотел в Хавър, става рано сутринта, за да нарисува тази картина на индустриалното пристанище Хавър и изгряващото слънце.

Знаете ли, че „Импресия, Изгряващо слънце“ е кръстница на цялото движение импресионизъм? Терминът е измислен за първи път от журналиста Луи Лерой с намерението да осмее техниката на рисуване, но е възприет от художниците, които твърдят, че са част от тази нова школа.

Наред с колекции от творби на Моризо и Клод Моне, музеят „Мармотан – Моне” притежава и богата колекция от произведения на модерното изкуство. Импресионистите, както и техните предшественици, заемат важно място – Дега, Писаро, Реноар, Роден и Делакроа. Постимпресионизмът е представен от Гоген, заедно със Синяк, Леммен, Морис Дени, а Шагал представя модернистичния период.

„Раждането на Венера“, Ботичели

Галерия „Уфици“ – Флоренция, Италия

„Раждането на Венера“, Ботичели, 1485 г., Галерия Уфици, Флоренция, Италия

Най-известната картина в галерия “Уфици” във Флоренция, Италия, със сигурност е “Раждането на Венера”. Самият Ботичели никога не е виждал жената, която рисува. По времето, в което рисува картината, жената вече е била починала. Тази красива млада жена на име Симонета Веспучи умира от пневмония на 23-годишна възраст.

Известна като “Раждането на Венера”, композицията всъщност изобразява богинята на любовта и красотата, която пристига на сушата, на остров Кипър, родена от морската пяна и донесена там от ветровете Зефир и Аура. Богинята е застанала върху гигантска мидена черупка, чиста и съвършена като перла. Тя е посрещната от млада жена, която държи в ръцете си наметало, покрито с цветя. Дори розите, донесени от вятъра, напомнят за пролетта. Темата на картината, която възхвалява Венера като символ на любовта и красотата, вероятно е подсказана от поета Аньоло Полициано.

Много е вероятно творбата да е поръчана от член на семейство Медичи, въпреки че в запазените архиви, преди 1550 г., няма нищо споменато за картината.

Галерия “Уфици”, в сърцето на Флоренция,  е един от най-старите музеи в света, в който са изложени творби на Микеланджело и Леонардо да Винчи. Любителите на изкуството могат да се насладят не само на „Раждането на Венера“ на Ботичели, но и на платна и скулптури на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Рафаело, Микеланджело и други прочути творци.

„Мона Лиза“,  Леонардо да Винчи

Музей „Лувър“ – Париж, Франция

„Мона Лиза“,  Леонардо да Винчи, 1503 г. – 1507 г., Музей Лувър, Париж, Франция

Истинската Джоконда на Леонардо да Винчи може да се види в Лувъра в Париж.

Тази картина със сигурност е най-известната в света и една от малкото, които официално се приписват на известния изобретател Леонардо да Винчи.

Някога укрепен дворец, в който са живели кралете на Франция, музеят „Лувър в Париж, Франция, днес е най-известният музей в света, известен с някои от най-ценните произведения на изкуството в света, включително Венера Милоска и Мона Лиза.

Лувърът е най-посещаваният музей в света и историческа забележителност в Париж. В него се съхраняват някои от най-известните произведения на изкуството. На площ от 72 735 кв. м (782 910 кв. фута) са изложени приблизително 38 000 предмета от праисторията до XXI век. Посещаемостта през 2022 г. е била 7,8 милиона посетители.

Писъкът,  Едвард Мунк

 Музей на Мунк – Осло, Норвегия

„Писъкът“,  Едвард Мунк, 1893 г., „Музей на Мунк“, Осло, Норвегия

„Писъкът“ е най-известният шедьовър на норвежкия художник Едвард Мунк. Картината го обсебва дотолкова, че той рисува три различни варианта на картината в период от цели 20 години.

Чудили ли сте се някога какво представлява тази картина? Тя изразява съвременния човек, изправен пред екзистенциална криза и уплашен от живота си. Гледайте внимателно картината, на заден план се виждат фиордите на Осло. Картината може да се види в „Музея на Мунк“ в Осло, Норвегия.

Колекцията на музея се състои от близо 28 000 произведения на изкуството, разпределени в четирите колекции. 26 724 от тях са творби на Мунк, които се състоят от близо 1200 живописни платна, 7050 рисунки и скици, 18 322 графики с 842 различни мотива и 14 скулптури.

Освен това музеят притежава оригинални фотографии, плаки и литографии на Мунк, хиляди ръкописни текстове и писма, както и 9830 лични вещи.

„Сътворението на Адам“, Микеланджело

„Сикстинска капела“, Ватикански музеиВатикана

„Сътворението на Адам“, Микеланджело, 1508 г.– 1512 г., „Сикстинска капела“, Ватикански музеи, Ватикана

„Сътворението на Адам“ може да се види в една от най-малките държави в Европа – Ватикана. Тази картина на Микеланджело е най-известната от поредица картини върху свода на Сикстинската капела.

Ватиканските музеи се простират на площ почти девет мили. Колекцията на Римокатолическата църква във Ватикана е една от най-големите и най-зашеметяващите в света. Ватиканските музеи, които годишно се посещават от четири милиона души, представят изкуството на Леонардо да Винчи, Рафаел и разбира се Микеланджело, представен  на тавана на Сикстинската капела.

В музеите са изложени произведения от огромната колекция, натрупана от Католическата църква и папството през вековете, включително няколко от най-известните римски скулптури и най-важните шедьоври на ренесансовото изкуство в света. Музеите притежават около 70 000 произведения, от които 20 000 са изложени.

Целувката“, Густав Климт

Музей „Белведере“ – Виена, Австрия

„Целувката“, Густав Климт, 1908 г. -1909 г., Музей „Белведере“ – Виена, Австрия

Известната картина на Густав Климт е изложена в музея „Белведере“ във Виена, Австрия. Музеят е основан от самия Климт и други художници от неговото време.

Вдъхновен от японските гравюри, Климт създава уникална картина. Вдъхновена и от „Арт нуво“, тази картина представлява прегръщаща се двойка, изолирана от външния свят, която сякаш живее само заради любовта.

Любовта тук е почти като религия, сладка и успокояваща, обединяваща две същества, които се обичат.

Повече от половината от колекцията на „Белведере“ е достъпна онлайн. Любителите на изкуството могат удобно от собствения си дом да проучат колекциите на музея и да се разходят из 900-годишната история на изкуството, като се насладят на произведения на изкуството от Средновековието до наши дни.

Момичето с перлената обица,  Йоханес Вермеер

Музей „Mauritshuis“ – Хага, Недерландия

„Момичето с перлената обица“,  Йоханес Вермеер, 1665 г., Музей „Mauritshuis“ – Хага, Недерландия

Тази малка картина е известна в цял свят, защото композицията ѝ донякъде прилича на прочутата „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи.

„Момичето с перлената обица“ е най-известната картина на Вермеер. Йоханес Вермеер е майстор на светлината. Това се вижда от мекотата на лицето на момичето и проблясъците на светлината върху влажните му устни. И, разбира се, от блестящата перла.

Музеят „Mauritshuis“ предлага повече от 250 картини. Колекцията от картини предоставя исторически контекст на много от процесите протичащи в обществото днес. Познаването на колониалната история ще улесни разбирането не само на движението “Животът на чернокожите има значение”, но и на холандското общество и разнообразната структура на населението. Това е възможно благодарение граф Йохан Мауриц, който е играл важна роля в трансатлантическата търговия с роби и е създател на музея.

„Менините“, Веласкес

Музей „Ел Прадо“ – Мадрид, Испания

„Менините“, Веласкес, 1656 г., Музей „Ел Прадо“,  Мадрид, Испания

Веласкес е испански художник от XVII в. „Менините“ (Las Meninas) със сигурност е най-известната му картина. Тази картина е малко странна и притеснителна, но защо е влязла в историята на изкуството? Вгледайте се внимателно в картината. Каква е връзката между реалността и илюзията? Погледнете отново. Веласкес рисува самия себе си. Той не е обърнат към сцената в стаята и не наблюдава какво се случва там, а гледа право към нас! Виждате ли кралската двойка на картината?

„Менините“ крие още много изненади. Това е една от най-коментираните картини в музея „Прадо“.

Музеят е с една от най-големите и впечатляващи колекции в света, като не е изненадващо, че притежава най-богатата сбирка от творби на испански художници като Франсиско Гоя, Йеронимус Бош, Ел Греко, Рубенс, Тициан и Диего Веласкес, които са акцентите в колекцията на музея. Проницателност и усет за красота са причина за пренасянето в Испания на прекрасна колекция от италиански майстори. Днес колекцията с италианско изкуство в музея е една от най-големите извън Италия.

Много специалисти вярват, че в музея се съхранява една от най-добрите колекции на европейско изкуство в света, датираща от XII в. до началото на XX в. Колекцията на музея е базираната на бившата испанска кралска колекция, и е единствената толкова богата колекция на испанско изкуство. Понастоящем колекцията се състои от около 8200 рисунки, 7600 картини, 4800 гравюри и 1000 скулптури, както и от много други произведения на изкуството и исторически документи.

„Бал в Мулен дьо ла Галет“, Огюст Реноар

Музей  „Орсе“ – Париж, Франция

„Бал в Мулен дьо ла Галет“, Огюст Реноар, 1876 г. – Музей  „Орсе“, Париж, Франция

Подобно на Моне, Реноар принадлежи към школата на художниците импресионисти. Можете да видите тази картина в Музея „Орсе“ (или Музей д’Орсе, на френски: Musée d’Orsay ) в Париж. На нея е изобразен типичен неделен следобед в Париж, на хълма Монмартър.

Музеят „Орсе“ е бивша гара, построена за Световното изложение през 1900 г., с драматичен стъклен покрив. Специализиран в излагане на произведения на изкуството от XIX и XX в., музеят представя забележителна колекция от импресионизма, включваща известни творби на Моне, Мане, Реноар, Ван Гог и Дега.

„Тайната вечеря“,  Леонардо да Винчи

Манастир Санта Мария деле Грацие – Милано, Италия

„Тайната вечеря“,  Леонардо да Винчи, 1495 г.–1498 г., Манастир „Санта Мария деле Грацие“, Милано, Италия

Картината представя последната вечеря на Исус Христос с неговите апостоли.  Изработена за манастира Санта Мария деле Грацие в Милано, Италия, където се намира в трапезарията на манастира. Във всички манастири е било традиционно да има изображение на последната вечеря на Исус. В центъра на картината е изобразен Христос, а в перфектна композиция около него са разположени апостолите.

На Леонардо да Винчи са му били необходими 3 години, за да нарисува това, което днес се смята за едно от най-значимите произведения на изкуството в Европа.

Последвайте ни за повече информация: BG Crafts Gallery