Как да се грижим за нашите произведения на изкуството

ян. 3, 2023 | Изкуство

Намирането и донасянето вкъщи на перфектната картина, скулптура или произведение на изкуството, често е най-вълнуващата част от колекционирането. Предизвикателството, което стои пред всеки колекционер, обаче е, дори десетилетия по-късно, всяка творба  да изглежда така добре както по времето, когато е била нова. Грижата за вашите произведения на изкуството започва още преди да се окачат на стената.

Следвайте съветите на BG Crafts Gallery тук:

Рамкирайте правилно

Когато инвестирате в изкуство, инвестирайте и в рамка! Въпреки че видът и стилът на рамката са въпрос на естетическо предпочитание, то задължително, всяка рамка следва винаги да бъде добре изработена и с правилно съединени ъгли. Никога не изрязвайте картина, за да пасне на рамката. Ако не сте сигурни как да се справите, посетете специалист или студио за рамкиране.

Рамкиращи материали. Обикновено, рамките са изработени от дърво или композитни материали и трябва лесно да могат да се почистват от прах и замърсявания. Ако рамката ви е от неполирано, сурово дърво, бъдете готови да отделяте малко повече време за почистване на праха. Необработената дървесина има свойството да задържа  прах в неравностите и порите на материала и се нуждае от допълнително време за почистване. Не използвайте препарат за почистване на дърво или вакса, освен ако не извадите предварително произведението от рамката му. Дори да сте много внимателни, почистващите материали и вакси могат да проникнат под рамката и да изцапат картината ви.

Дали вашата картина се нуждае от предпазно стъкло, това изцяло зависи от вида на рамкираното произведение. Характерната за маслените и акрилни картини текстура, например, може да бъдат смачкана зад стъкло и подобни картини може да не са подходящи за рамка със стъкло. От друга страна, акварелът е на хартия и рамкирането му и предпазване със стъкло е винаги добра идея. Никога не пръскайте почистващ препарат за стъкло директно върху предпазното стъклото. Възможно е препаратът да изтече зад рамката и да намокри вашето произведение на изкуството.

Позициониране, позициониране, позициониране

Въпреки че вероятно обожавате слънчевата си дневна, тя не е добро място за снимки или произведения на изкуството изработени върху хартия. Двата основни виновника за избелелите или изкривени произведения на изкуството са екстремните температури и пряката слънчева светлина. Други места, от които трябва да държите далече своите творби са мокрите помещения, банята, както и поставянето им директно над отоплителни тела и радиатори. 

Налага ви се да пътувате? Помолете приятел да се отбие, за да проветри и да регулира температурата, ако е необходимо. За по-дълги пътувания уредете професионално съхранение на по-ценните си произведения.

Слънчева светлина

Слънчевата светлина е основен враг не само на виното и на дограмата ви, но вреди и на произведенията на изкуството. UV лъчите причиняват избледняване и загуба на блясък и яркост на цветовете. Това важи еднакво и за багрилата, и за фотографиите. Слънчевата светлина ще увреди вашите произведения на изкуството, освен ако нямате поставено специално фолио, което предпазва от ултравиолетова светлина, на прозорците, те не са от устойчиво на ултравиолетови лъчи стъкло.

Температура

Стайната температура играе огромна роля за запазването на произведенията на изкуството. Причините, поради които библиотеките контролират температурата си, са същите, поради които собствениците на художествени галерии педантично следят за правилната температура. Въпреки че у дома е трудно да се постигне идеална температура, винаги можете да изберете места, които са по-благоприятни за вашите експонати и на които можете да избегнете увреждания, причинени от неправилна температура, като избледняване, лющене  или овлажняване. Най-общо казано, произведенията на изкуството обичат по-ниски температури. Внимавайте обаче, защото при твърде ниска температура, боята започва да се лющи и напуква. Идеалната температура, при която е добре да съхранявате изкуството си е малко по-ниска от нормалната стайна температура. 

Влага

Когато планирате декорацията на конкретна стая и съхранението на произведения на изкуството, влажността е огромен фактор, който трябва да имате предвид. Водата има потенциал да уврежда произведенията на изкуството точно толкова, колкото и слънчевата светлина, но по малко по-различни начини.

Обикновено, боите се разтичат, напукват и олющват, като обикновено, нанесените щети  са необратими. Акварелната или акрилната боя се разтича, когато е изложена въздействието на водата, и дори маслените картини се повреждат, ако попиват влага и вода.

Неправилната и неконтролирана влажност е виновник за появата на мухъл и плесен в платната, хартиената основа на картини и фотографии, както и в дървото. Премахването й е практически невъзможно без да се нанесе допълнителна увреда на произведението. 

Зоните с висока влажност, като бани и перални помещения, са трудни за декориране с произведения на изкуството, защото са постоянно изложени на пара и влага. Въпреки това, можете да украсите вашата баня и перално помещение, но е добре предварително да се подготвите.  Платната трябва да са добре грундирани, а боите на маслена основа естествено отблъскват водата, така че маслените картини може да се окажат по-подходящи за подобни влажни помещения.

Помислете за плексиглас

Преди веднага да се хвърлите да купувате антирефлексно музейно стъкло, което да предпазва вашите произведения на изкуството, помислете за UV плексиглас. Много експерти го предпочитат, защото е  много по-лек и по-малко податлив на счупване и вашите творби са предпазени от вредното въздействие на силната слънчева светлина.  Без значение какво ще изберете (стъкло или плексиглас), бъдете особено внимателни, когато почиствате повърхността. Използвайте продукт, който няма да образува ивици или да повреди покритието. Избягвайте да пръскате почистващ препарат директно върху стъклото – той може да капе и да се просмуче в произведението. Веднъж седмично почиствайте внимателно рамките от прах.

Отнасяйте се с нужната грижа и внимание

Преместването на предмет на изкуството на ново място, независимо дали е просто съседната стая или изцяло ново жилище изисква особено внимание и грижа. Винаги опаковайте картините на хоризонтална повърхност и се опитвайте да не ги блъскате една в друга. Не носете никакви бижута – никакви венчални пръстени, халки или гривни.

Избор на най-доброто място за вашето изкуство

Планирането къде да поставите дадено произведение на изкуството е много важна част и гаранция за това, че то ще издържи изпитанието на времето, без да бъде повредено. Ето и няколко важни неща, които трябва да имате предвид.

Съхранение

Какво да правите и какво не с произведенията на изкуството:

 Какво да правите:

• Съхранявайте вашите произведения на изкуството на хладно (но не студено) място. Идеалният температурен диапазон е 70-75 градуса по Фаренхайт (21–23 градуса по Целзий).

• Проверете отново дали всичките ви рамкиращи материали не съдържат киселина.

• Съхранявайте вашите картини и стенни декорации далеч от пряка слънчева светлина. Ако е необходимо ги опаковайте с с винил или найлон.

•  Идеалният диапазон на влажност е 40-50%.

• Направете снимка на вашето произведение, преди да го изпратите за съхранение и си отбележете кога е отишло на склад, както и всички съществуващи повреди.

• Ако можете, оставете вашето произведение на изкуството в сигурните ръце на склад за изкуство.

Какво не трябва да правите:

• Да съхранявате произведенията си на тавана, ако живеете в страни с топъл климат. Въпреки че таваните може да изглеждат като сухи и безопасни места за съхранение на произведения на изкуството, ако живеете в район, в който става горещо (дори само за няколко месеца през лятото), това може да е достатъчно, за да причини щети като изкривяване, напукване и лющене.

• Да съхранявате вашите произведения на изкуството в мазе. Подобно на таванско помещение, това може да изглежда като идеалното място, защото е прохладно, далеч от пътя и слънцето. Уловката е, че често мазетата са влажни.

• Да оставите произведения на изкуството на склад без защитно покритие и опаковка. Не е задължително опаковането да бъде сложно. Понякога поставянето на картина между две парчета картон е напълно достатъчно. Каквато и опаковка да изберете, просто се уверете, че произведението няма да бъде изложено на прах и директна слънчева светлина.

Професионална грижа

Ако картината ви се повреди, винаги можете да я занесете на професионалист, за да я поправи. Има професионалисти по реставрация, чиито услуги са по-скъпи и обикновено се използват само за особено ценни предмети, които се нуждаят от обстоен ремонт.

Друга възможност е да върнете произведението си на художника, който го е направил и да помолите за неговата помощ. Ако това не възможно, можете да попитате друг творец, дали би искал да направят тази корекция вместо вас. По правило, това е най- бюджетното решение и лесно можете да намерите някой артист във вашия район или да потърсите помощ при нас в BG Crafts Gallery.

Направи си сам

Ако, например, имате картина, която е надраскана и драскотината е дълга едва няколко сантиметра, и е разположена върху червен участък от вашето произведение на изкуството, можете да опитате да отстраните драскотина и сами. Отидете в магазин за художествени материали и помолете да ви помогнат да изберете цвят и боя. Вземете малка тубичка от тази боя и четка и когато се приберете, събудете вътрешния си Пикасо и се развихрете с четката!

Ако вашата дървена рамка е надраскана, можете отстраните драскотината, като я шпакловате или използвате пълнител за драскотини. Преди да ремонтирате, снимайте драскотината и идете в строителен магазин. Служителите там ще ви помогнат с избора на правилни материали и инструменти..

Сега знаете какво да правите и как най-добре да се грижите за вашите произведения на изкуството, така че нямате извинения за избелели от слънцето картини или снимки. 

А ако искате нещо ново за вашата колекция или да подмените нещо старо и повредено, посетете нашата галерия: https://bgcraftsgallery.com/en/tvorbi/